Danske karakterer i domænenavne

- af Michael Oxkjær, Altero Design - 17. maj 2004

 

Et slemt eksempel på brugen af danske karakterer i domænenavneI starten af 2004 frigav DK-Hostmaster brugen af danske karakterer i domænenavne, altså karaktererne æ,ø og å.

Frigivelsen betød, at der nu pludselig blev en ny generation af attraktive domænenavne med en efterfølgende hamstring som resultat.

 

Nu er der så en masse firmaer/privatpersoner der ligger inde danske domænenavne som de ikke rigtig kan bruge til noget, og hvorfor kan de så ikke det ?

 

For overhovedet at få adgang til et website der indeholder danske karakterer i domænenavnet, er man nød til at have installeret et pluginn i sin browser. Årsagen er, at nutidens browsere ikke kan oversætte de danske karakterer hvilket er nødvendigt for at navneserverne kan sende dig til det korrekte website.

 

Pluginn'et er heldigvis gratis og er også nødvendigt for overhovedet at bruge email i forbindelse med de nye danske domænenavne.

 

Du kan hente pluginn'et til din browser her hvor du også kan læse en hel del mere om teknikken, årsagen til det hele og hvordan du bruger pluginn'et.

 

Problemet er størst for dem der bruger browseren Internet Explore og emailprogrammerne Outlook og Outlook Express.

 

På nuværende tidspunkt er jeg bekendt med, at følgende browsere understøtter de danske karakterer:

  • Netscape 7.1
  • Mozilla 1.5
  • Opera 7.22
  • Safari 1.2

Problemet med Internet Explore og tilhørende Microsoft mailprogrammer skal sikkert nok blive løst, men jeg forudser at der går minimum 1 år før der er fuld integration af landespecifikke karakterer.

 

Hvis man har et produktnavn, firmanavn eller lign. med danske karakterer og man gerne vil have domænenavnet, ja så vil jeg da anbefale, at man også får domænenavnet hvor de danske karakterer er "oversat" til noget alle browsere forstår. Lad mig tage eksemplet fra billedet længere oppe selvom det måske er ude på overdrevet:

 

www.æblegrødmedsålelæder.dk

 

som oversat bliver til:

 

www.aeblegroedmedsaalelaeder.dk

 

Det man så gør, er at lade domænet med æ,ø og å pege over på det oversatte domæne.

 

Vi skal jo også huske på de websurfere som ikke sidder ved et tastatur med de danske tegn på, eller er vi ligeglade med dem ?