Bruger du også samme password mange steder?

Udgivet den 6. juni 2012 af Michael Oxkjær

Som Internetbruger anvender man jævnligt hjemmesider og sociale medier som kræver en eller anden form for login.

 

Rigtig mange mennesker vælger den nemme løsning, nemlig at anvende samme loginoplysninger alle steder, så er de nemlig til at huske.

 

Problemet ved dette er bare, at falder disse loginoplysninger i forkerte hænder, ja så har uvedkommende pludselig mulighed for, at stjæle og misbruge din identitet rigtig mange steder.

 

 

Man gør generelt rigtig meget for at beskytte sin værdier, bilen er udstyret med start spærre og alarm, døre og vinduer i huset er monteret med indbruds sikre beslag, ligesom tyverialarmer og videoovervågning bliver mere og mere almindeligt, og derudover, så tegner man forsikringer på alt hvad det er muligt at forsikre. 

 

Når det så kommer til loginoplysninger på Internettet, så er der rigtig mange der ikke tænker over hvilken værdi disse kan have, hvis de falder i de forkerte hænder

 

I dag, blev der lækket i omegnen af 6,5 millioner passwords fra Linkedin, og i det forbindelse vil jeg da lige opfordre dig til, at få skiftet passwords på Linkedin hvis du ikke allerede har gjort det - dit kunne jo være i blandt disse, men du bruger jo selvfølgelig et godt password, ikke?

 

Hvad er et godt password?

 

En af mine kunder ringede i dag i forbindelse med lækagen fra LinkedIn og spurgte, hvordan jeg ville definere et godt password, og det er jo altid lidt svært, men der er flere muligheder.

 

Et godt password er efter min mening:

 • Et man selv kan huske
 • Består af både tal og bogstaver (og gerne specialtegn hvis muligt)
 • Skal det have en god længde
 • Og så skal man bruge forskellige passwords til hvert enkelt login.

Nu er det jo nemt nok at liste alle disse krav op, noget andet er virkeligheden, og lige præcis punkt 1 i ovenstående gør, at de fleste vælger at benytte samme login oplysninger over alt.

 

Huskesætninger

 

De fleste bruger enten noget der har relation til deres børn, hunde, katte koner, mænd, kærester, f.eks. fødselsdatoer, navne, bryllupsdage, telefonnr. og mere i det stil, og det kan man for så vidt også godt gøre, man skal bare differencer det fra login til login og ikke lade f.eks. et navn stå alene.

 

En metode jeg anvendte i mange år, var en huske sætning i stil med denne:

 

Far og mor bor Skovvejen 48

 

Denne sætning giver så grundkoden: FombS48

 

Efter denne grundkode, kan man så indsætte f.eks. en bindestreg og til sidst de første 2-3 bogstaver i domænenavnet på den side man logger ind på.

 

Hvis det f.eks. var LinkedIn, så kunne passwordet være: FombS48-li, hvis det var Facebook kunne det være: FombS48-fa og så fremdeles.

 

På den måde får man både noget unikt og ikke mindst, noget man kan huske (hvis man kan huske hvor far og mor bor).

 

Der er mange andre metoder, det gælder bare om at vælge den metode man finder nemmest, men som alligevel er svær at gætte og ikke mindst, er unik fra sted til sted.

 

Og smut så lige over på LinkedIn og få skiftet dit password, og alle de andre steder hvor du har brugt det samme password :-)


Kommentarer til "Bruger du også samme password mange steder?"Simon skrev den 7. september 2013 kl.14:53 følgende kommentar:

Det bliver hurtigt et problem at huske adgangskoder til flere forskellige hjemmesider. Især også hvis de ikke bare skal være 1234 eller lignende. Jeg bruger personligt: https://www.passwordbox.com/ til at hjælpe mig med at huske på div. koder samt at generere div. kompliceret passwords. Det er ganske gratis at benytte sig af.
Morten skrev den 13. september 2013 kl.16:41 følgende kommentar:

En anden mulighed kunne også være lastpass.com.

 

Det bruger jeg, da det fungerer på PC, Mac, iPad osv.
Anders skrev den 8. april 2014 kl.10:32 følgende kommentar:

Super gode tricks, min wordpress er nemlig blevet hacket på grund af for nem kode. Tror jeg vil prøve lastpass.com, det lyder rigtig spændende.
Kasper skrev den 6. september 2014 kl.14:46 følgende kommentar:

Jeg har også prøvet, at få et site hacket, pågrund af jeg ikke havde lavet brugernavnet om på min wordpress side, så det bare var admin og så var koden alt for nem, at knække. Denne fejl laver man kun 1 gang! 

Efterfølgende har jeg brugt tips, som det du forslår til, at lave en god password. 

 
Frede skrev den 14. marts 2015 kl.15:03 følgende kommentar:

Der findes enormt mange gode råd til at finde et godt password, men jeg anbefaler klart man bruger en password generator, der finder en kode til dig :)Skriv en kommentar til "Bruger du også samme password mange steder?".
Du er mere end velkommen til at skrive en kommentar. Bloggen har do-follow på links, men hvis vi fornemmer, at din kommentar bærer præg af at være skrevet med henblik på linkbuilding, eller links er af en karaktér som vi ikke kan stå inde for, så forbeholder vi os retten til at sætte no-follow på links, fjerne links fra din kommentar eller i særlige tilfælde, helt slette din kommentar.

Dit navn *
:

Din e-mail *
: (Offentliggøres ikke)

Evt. hjemmeside
:

Kommentar *

Hvad hedder det produkt der kommer fra danske malkekøer og er på fire bogstaver? (spamkode *)

Ja tak, jeg vil gerne have besked når der kommer nye kommentarer til dette blogindlæg

Felter markeret med * skal udfyldes


 • Currently 6/6 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

Bruger du også samme password mange steder?
Siden er vurderet til 6 ud af 6 baseret på 3 stemmer