Spor interne søgninger i Google Analytics
Udgivet den 8. december 2011 af Michael Oxkjær
Har din hjemmeside en intern søgefunktion, altså hvor de besøgende kan søge direkte på din hjemmeside, så er der ret meget fornuft i, at spore disse søgninger.
Sporingen kan du sætte op i f.eks. Google Analytics på 30 sekunder (eller der omkring) hvis du altså benytter Google Analytics, og i Analytics hedder dette "Webstedssøgning".
Hvorfor skal man spore søgninger?
Når besøgende bruger et søgefelt på en hjemmeside, så kan der være flere årsager, men hvis jeg lige skal fremhæve to af disse årsager, så kunne det være, at de:
- ikke gider lede i din menustruktur
- ikke kan finde det de leder efter
Punkt 1 kan man jo ikke gøre så meget ved - med mindre du har meget få produkter, varer, emner eller hvad din hjemmeside nu "tilbyder".
Punkt 2 er derimod langt mere interessant.
Hvis du har sat sporing af dit søgefelt op i Google Analytics, og du i denne statistik kan se, at der er nogle ord som mange søger efter, så er det jo oplagt at få din hjemmeside optimeret og få synliggjort det som der nu bliver søgt efter.
Det kunne også tænkes, at du kalder dit produkt/ydelse for én ting, men dine besøgende kalder det noget andet, og det kan jo betyde manglende salg.
Et eksempel fra den virkelige verden
Et vikarbureau henvendte sig idet, at de ikke kunne forstå hvorfor der var én personalegruppe der ikke var nogen henvendelser på, eller i hvert fald meget få henvendelser. Vi satte sporing på deres søgefelt, og det viste sig ret hurtigt, at der var masser af søgninger på netop denne personalegruppe, søgningerne gik bare på et andet ord.
Virksomheden havde rent organisationsmæssigt besluttet, at det ikke skulle hedde viceværter, men derimod "ejendomsforvaltere". Ordet vicevært stod ingen steder på deres hjemmeside, så det var med andre ord kun besøgende der i forvejen kendte ordet ejendomsforvaltere som fandt det de kom efter. Vi fik herefter tilrettet deres hjemmeside så også ordet vicevært indgik - det hjalp.
Sådan sætter du sporingen op i Google Analytics
Det første du skal gøre er, at du først foretager en søgning på din hjemmeside. I adresselinien finder du den streng der viser det er en søgning, og det er typisk kendetegnet med et lighedstegn (=) efterfulgt af det ord du brugte i din søgning.
I dette eksempel har jeg søgt efter ordet "webdesign" her på sitet, og adresselinien ser herefter således ud:
Som du kan se, så står der: seekfelt=webdesign, og det er parameteren seekfelt vi skal bruge.
Du logger nu ind på Google Analytics, og øverst til højre er der et lille tandjhul som du klikker på:
Herefter vælger du punktet "Profilindstillinger":
- og ruller ned på siden til du kommer til et punkt der hedder "Indstillinger for webstedssøgning".
Du flytter prikken ned i "Spor webstedssøgning" og skriver den parameter vi før fandt i feltet "Forespørgelsesparameter" og trykker på "Anvend"
Nu er Analytics sat op til, at spore hvilke ord der benyttes i dit søgefelt på hjemmesiden.
Hvor finder jeg så disse data i Analytics?
Data fra webstedssøgningen finder du i menuen til venstre i Analytics, under punktet "Indhold":
Kommentarer til "Spor interne søgninger i Google Analytics"
Tillykke med den nye blog Michael! Det er ved at være længe siden man har hørt fra dig!
Super godt indlæg! Jeg kan rigtig godt lide tekniske indlæg, så bliv endelig ved med det! Der er alt for få tekniske indlæg på Dansk indenfor SEO :=) (udover e-universe)
Dine screenshots er fra det nye GA. Hvad synes du om det?
Den gode gamle Oxkjær lever stadig :) fedt du er tilbage og ja bliv endelig ved med det tekniske :)
Tak skal du have Andreas, og ja, det er længe siden
Jeg har nok gang i lidt for mange ting i øjeblikket, og bloggen her skulle have været færdig for længe siden, men sådan er der jo så meget.
Hovedparten at indlæg her på bloggen vil nok være af samme skuffe, altså lidt "how-to-do-it" agtigt, så stay tuned
Mht. det nye interface på Analytics, så er jeg ikke helt vild med det, men jeg har tvunget mig selv til at bruge det, og jo mere jeg bruger, jo nemmere er det at finde rundt, men jeg skal da også indrømme, at jeg ind i mellem lige smutter tilbage til det gamle
Alle der er ældre end mig er gamle
Tak
Hej
Fint og brugbart indlæg :)
Dog kan jeg ikke på mit site, bygget i Drupal 7, finde noget lignende i adresselinjen, altså selve søge parameteretog indsætte det i GA!?
På mit site står der, efter en søgning på "pensler":
www.mitsite.dk/search/node/pensler language%3Ada
Hvad er søgeparametret i dette tilfælde?
Nu har jeg absolut intet kendskab til Drupal 7, men hvis jeg søger efter det på Google, så kan jeg se der er flere der spørger til dette issue.
På denne side står der lidt om det, og det kunne også godt se ud til, at der findes nogle moduler til Drupal som kan hjælpe med dette.
Har du prøvet blot at skrive search i parameterfeltet?
God lille artikel, jeg vidste faktisk ikke at man kunne spore interne søgninger, det skal lige prøves af :)
Tak
Hej
Rigtig godt med skærmdumps, som gør det super simpelt at følge din vejledning :-)
I tekstfeltet i kommentar feltet er teksten tilsyneladende sat som centreret som standard - virker lidt distraherende, når du skal kommenterer
mvh
Henrik34
Super relevant, har netop sat den op på et af mine affiliate sider, glæder mig til at se om det er gjort rigtigt og hvad folk søger efter! :-)
Spændende at spore interne søgninger, det skal afprøves og testes af i GA :)
Tja,nu fik jeg det læst så må jeg lige tjekke om GA kan det samme i 2015. Fin gennemgang
Jeg faktisk slet ikke en søgefunktion på min side, da jeg ikke mener at mine besøgende har brug for den. Dog kan jeg egentlig godt se ideen i at have den, ikke blot for mine besøgens skyld, men lige så meget for min egen - det er jo guld værd, at se hvad folk søger efter og så forsøge at imødekomme disse søgninger med artikler :-)
Tak for artiklen :-)
Nye kommentarer er de-aktiveret pga. stigende mængde spamlinks!!
SENESTE BLOGINDLÆG
Internet Explorer fucker op for selv Microsoft Udeluk scrapers fra dit website Skal elskerinden præsenteres for konen? Nicotinell lader deres annoncekroner gå op i røg Spor QR (Quick Response) koder i Google Analytics Bruger du også samme password mange steder? Fyr en sælger og sælg mere Den nye cookie lov giver penge i kassen - stor tak til EU Sitexploration - et genialt SEO tool Spor interne søgninger i Google Analytics